In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland (in het Westland) naar Fisterra in Spanje (ten westen van Santiago de Compostela).
Daarna besloot ik om niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven.
Sinds begin 2022 heb ik, na bijna 8 jaar zwerven in Noord-Spanje en heel Frankrijk, een huisje in de Loire-Atlantique in Frankrijk.
Ik volg momenteel een opleiding waarmee ik straks aan de slag kan in de hulpverlening.

Archief

Aangeschaft

Zeep

Zeep

Een blok zeep voor onderweg is om verschillende redenen een beter idee dan een fles.

Omdat een blok (vrijwel) geen verpakking heeft, is het milieuvriendelijker.
Om diezelfde reden is het ook lichter.
Lichter is het bovendien doordat je met een blok automatisch zuiniger bent: minder gram per wasbeurt dus.
En om al die redenen is het ook goedkoper.

En omdat ik ervoor gekozen heb mijn zeep zelf te maken, is het ook nog eens leuker. De handleiding hiervoor vond ik op internet.

Mijn eerste zeep bestaat uit:

  • 15 gram tarwekiemolie
  • 10 gram jojobaolie
  • 28 gram extra vierge olijfolie (moest 25 gram zijn, maar ik schoot uit)
  • 6 gram NaOH
  • 16 gram water
  • ½ theelepel essentiële olie bergamot
  • ½ theelepel essentiële olie pepermunt

De natriumhydroxide komt van Gamma, het water uit de kraan, en de overige ingrediënten van De Tuinen. Als bakjes heb ik siliconen cupcakevormpjes gebruikt: die zijn niet te groot, kunnen tegen de warmte van de oven, en zijn flexibel genoeg om de zeep er makkelijk uit te kunnen drukken als hij hard is.

Omdat ik veel buiten zal zijn, heb ik gekozen voor geuren die voor insecten hopelijk niet zo heel aantrekkelijk zijn. Ik hoop bovendien dat de pepermunt een lekker fris gevoel zal geven, waardoor de warmte van zomers Frankrijk en Spanje er wat minder in hakt.

Handleiding:zeep.vanderleden.com
Gewicht:63 gram
Mee op reis:ja nee

In de komende tijd ga ik kijken hoe lang ik met deze stukjes zeep doe, en of de geur bevalt. Tegen de tijd dat ik vertrek, maak ik dan mijn definitieve blokje(s) zeep.

Een tip die ik ergens las over het meenemen van zeep: als je je ‘s avonds gewassen hebt hang je het blok zeep op in een mesh bag (etui van gaas), en tegen de tijd dat je ‘s morgens je rugzak inpakt, is de zeep droog. Zo wordt je rugzak geen bende, en gaat de zeep lang mee.

Update 09-03-2014:
Ik heb besloten toch geen zeep te maken voor onderweg. Ten eerste heb ik berekend dat ik zo’n 400 gram mee zou moeten nemen; dat vind ik wat veel. En daarbij heb ik momenteel teveel te regelen om me ook nog eens bezig te houden met het maken van zeep, en wil ik zo snel mogelijk mijn keukenspullen verkopen, en dus niets apart moeten houden om zeep mee te maken. Toch maar gewoon een (milieuvriendelijk) blok zeep kopen dus.
Maar het is leuk om het een keer gedaan te hebben, en als ik ooit een stek vind om wortel te schieten, doe ik het vast nog eens.

Shampoo

Vroeger, zo van mijn 16e tot mijn 18e ofzo, gebruikte ik geen shampoo om mijn haar te wassen, maar alleen water; ik heb toen nooit echt het idee gehad dat ik heel vies haar had. Geen idee waarom ik op een gegeven moment weer shampoo ben gaan gebruiken, maar het krijgen van een vriendinnetje kan daar best wat mee te maken gehad hebben…

In de aanloop naar mijn reis ben ik een tijdje geleden weer gestopt met het gebruik van shampoo. En na een paar weken van behoorlijk vet haar, heb ik het idee dat de natuurlijke vetproductie van mijn hoofdhuid nu weer aan het stabiliseren is. Mijn haar wordt weer minder vet, en ik heb het idee dat ik een veel vollere en gezondere bos heb dan voorheen (hoewel ik toch al niet te klagen had).

Ik ga dus straks op pad zonder shampoo. Niet alleen scheelt dat gewicht in mijn rugzak, het is ook beter voor de meertjes en beekjes waarin ik onderweg eventueel mijn haar zal wassen. En blijkbaar ook voor mijn hoofdhuid.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <img src="" alt="" class="" width="" height="">

  

  

  

https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/shell.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/backpack.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/boot.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/hat.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tent.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_find.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beach_chair.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine_pairings.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beer.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/coffeecup.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/palm_tree.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_sound.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_phone.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/motorcyclist.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/car.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/schoolbus.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/plane.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tram.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_blue.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_green.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_red.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_yellow.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/caravan.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/camera.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ski.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cleaning_mob.png 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.