In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland (in het Westland) naar Fisterra in Spanje (ten westen van Santiago de Compostela).
Daarna besloot ik om niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven.
Sinds begin 2022 heb ik, na bijna 8 jaar zwerven in Noord-Spanje en heel Frankrijk, een huisje in de Loire-Atlantique in Frankrijk.
Ik volg momenteel een opleiding waarmee ik straks aan de slag kan in de hulpverlening.

Archief

Equipment & bagage

Mijn rugzak

Als je wilt weten wat ik allemaal mee tors op mijn reis, kijk dan op de pagina Mijn rugzak.

Schoenen

Laat je niet verleiden tot het kopen van dure trekkingschoenen bij een dure speciaalzaak voordat je gekeken hebt wat de goedkopere winkels aan wandelschoenen verkopen. De Scapino’s en Bristols van deze wereld verkopen vaak prima loopschoenen die tot een paar honderd euro goedkoper kunnen zijn dan meer ‘gespecialiseerd’ spul.

Koop je schoenen een maatje te groot, zodat ze ook nog lekker zitten als je voeten een beetje gaan zwellen na een volle dag lopen (in de warmte).

Tip van Jeroen:
Als je je schoenen uittrekt, berg je veters dan op in je schoenen; hoe vaker ze vochtig worden, en hoe vaker er mensen op gaan staan, hoe zwakker ze zullen worden, en hoe sneller ze dus zullen breken.

Inpakken en dragen van een rugzak

Ik ga niet doen alsof ik een expert ben op het gebied van rugzakken, en hier een heel verhaal (over)tikken. Zie deze links:

Wat betreft het gewicht van de rugzak zijn de meningen nogal verdeeld. Ik heb berichten gelezen van mensen die het presteerden om hun rugzak niet zwaarder te maken dan 8 kilo. Laat je daardoor niet gek maken. Dat werkt misschien als je een uitgezakte Amerikaanse toerist bent die alleen het laatste stukje van de camino loopt, van St. Jean naar Santiago, waar voldoende faciliteiten zijn. Maar als je 3.000 kilometer gaat lopen, ontkom je niet aan zaken als een tent, kookset, slaapzak, enzovoort, en kun je beter zorgen dat je conditie goed genoeg is om 15 tot 20 kilo mee te slepen.

Doe de spullen in de rugzak in plastic zakken. Zo blijven ze ook droog bij een regenbui die te zwaar is voor de regenhoes van je rugzak.

Tip van Jeroen:
Gebruik verschillende kleuren plastic zakken, zodat je aan de kleur van de zak kunt zien wat erin zit.

Tip van Jeroen:
Als je de rugzak af doet en neerzet, doe dan de gesp van de heupband dicht; dat verkleint de kans dat hij breekt als er iemand op gaat staan.

Het gewicht van informatie

Ben je van plan om een smartphone, tablet of andere draagbare computer mee te nemen? Probeer dan digitale versies, ebooks, apps of websites te vinden of te maken (scannen bijvoorbeeld) van al je reisgidsen, woordenboeken, kaarten en lijsten met overnachtingsplaatsen. Digitale informatie weegt niets extra, terwijl een boek of een stapel kaarten toch gauw een paar honderd gram weegt.
Het maakt voor het gewicht van een bit niet uit of hij 1 of 0 is… ;-)

Niet op alle smartphones is standaard een PDF-lezer geïnstalleerd, dus dubbelcheck als je een smartphone en een stapel PDF’s meeneemt.

Maak voor vertrek een uitgebreide lijst met bladwijzers (‘Favorieten’) naar alle websites die je eventueel denkt te willen gebruiken onderweg. Op die manier voorkom je dat je onderweg dure mobiele bandbreedte moet besteden aan een zoekopdracht bij een zoekmachine.

Smartphone

Er zijn mensen die vinden dat een smartphone echt niet kan als je gaat pelgrimeren. Ik denk dat die mensen ook hun geavanceerde slaapzak, rugzak en wandelschoenen moeten inleveren…

Moderne telefoons kunnen dienen als telefoon, GPS-apparaat, kompas, fototoestel, videocamera, memorecorder, zaklamp, noodbaken, muziekverzameling, bibliotheek, en nog veel meer. Je zou wel gek zijn als je er geen zou meenemen.
Ik denk overigens wel dat er een hoop van de reis aan je voorbij gaat als dat ding belangrijker wordt dan het avontuur dat je aan het beleven bent; het is een stuk gereedschap, geen vriend.

Het (gratis) alarmnummer 112 is in heel Europa hetzelfde. In Nederland kun je dit nummer zelfs bellen zonder geldige SIM-kaart in je telefoon; in België is het gratis, maar heb je wel een geldige SIM-kaart nodig; in Frankrijk en Spanje is het ook gratis, maar ik weet niet of je er een SIM-kaart voor nodig hebt.

Tip:
In ieder land heb je voor een tientje een prepaid SIM-kaart. Zo ben je bereikbaar voor het thuisfront, en kun je bellen als dat nodig is (binnen het land waar je bent tegen lokale kosten).

Zie de pagina Onderweg voor informatie over gratis wifi hotspots.

Apps

Als firmware op mijn smartphone heb ik CyanogenMod geïnstalleerd, een Android-variant. Of nee, da’s niet helemaal waar: Arnoud heeft dat gedaan, en ik heb geen enkele reden om zijn keuze in twijfel te trekken.

Met CM waren ook ‘standaard’-apps als camera, MP3-speler, FM-radio en zaklamp direct geïnstalleerd. Daarnaast heb ik deze applicaties geïnstalleerd:

Batterij sparen

Een paar eenvoudige tips om langer met de batterij van je telefoon te doen:

  • Haal de SIM eruit, en doe deze er alleen in als je moet bellen.
    Met de SIM in de telefoon zoekt je telefoon continue naar zendmasten; dit kost energie.
    Berg de SIM wel zo op dat hij niet kan beschadigen.
  • Zet wifi uit als je het niet gebruikt.
    Als wifi aanstaat, zal je telefoon constant zoeken naar access points om zich bij aan te melden; dit kost energie.
  • Zet bluetooth uit als je het niet gebruikt.
    Zelfde verhaal.
  • Sluit apps af als je er klaar mee bent.
    Als je bijvoorbeeld een foto gemaakt hebt, en je stopt de telefoon direct weer in je zak, blijft de camera actief; dat kost energie.
  • Als je veel muziek wilt luisteren, koop dan een losse MP3-speler.
    Een MP3-speler hoeft maar een paar gram te wegen, maar je voorkomt er wel mee dat de batterij van je telefoon leeg is als je ‘m nodig hebt.

E-books

Neem je een smartphone, tablet, netbook of laptop mee? Ik betwijfel of je heel veel aan lezen toe zult komen, maar een e-book weegt niets extra…