In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland (in het Westland) naar Fisterra in Spanje (ten westen van Santiago de Compostela).
Daarna besloot ik om niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven. Onderweg werk ik om in mijn onderhoud te voorzien, en ik heb inmiddels een kleine caravan om in te wonen.
Op dit moment werk ik als vertaler Frans-Nederlands in de buurt van Nantes in Frankrijk.

Over mij

Hoi!

Mijn naam is Rob. In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland naar Santiago de Compostela in Spanje (of eigenlijk nog een klein stukje verder: Fisterra). Na mijn tocht besloot ik niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven.

Sinds mijn aankomst in Fisterra heb ik gewerkt in een pelgrimsherberg in Cantabria, in een gîte-complex in de Lot, bij de bouw van een leefgemeenschap voor geestelijk gehandicapten in de Dordogne, in verschillende pelgrimsherbergen in de Gers en Pyrénées-Atlantiques, heb ik in Cantal geprobeerd een vrouw te helpen die herstellende was van een zwaar auto-ongeluk, en was ik manusje-van-alles in een château in Corrèze dat verhuurd wordt aan toeristen.
In het voorjaar van 2015 heb ik een ezel geadopteerd, waarmee ik in februari 2016 in 4 weken bijna 400 kilometer gelopen heb van Corrèze naar de Gers, waar ik heb gewerkt in verschillende gîtes en een biologische snackbar voor pelgrims; de ezel werd niet echt gelukkig van lange wandelingen, en is geadopteerd door een organisatie die jongeren die een moeilijke start gehad hebben, probeert te resocialiseren met behulp van dieren.
In de herfst van 2016 ging een beloofde klus op het laatste moment niet door, waardoor ik een maand of 2 in de noodopvang heb doorgebracht. Daarna heb ik zo’n anderhalf jaar bij een Emmaüs-gemeenschap in Aveyron gewoond en gewerkt.
Begin 2018 ben ik daar weer vertrokken, en heb ik onder andere een zomerseizoen als technisch beheerder van een 5-sterren vakantie-appartementencomplex in Savoie gewerkt, en een herfst als nachtwaker in een 5-sterren hotel in de Vaucluse. In de winter van 2018-2019 heb ik, op uitnodiging, bij wijze van stage een aantal maanden meegelopen bij 4 Emmaus-vestigingen in Nederland, om te zien of ik daar als leidinggevende aan de slag wilde, maar ik heb uiteindelijk toch besloten dat daar mijn toekomst niet ligt.
Momenteel werk ik als vertaler Frans-Nederlands in Loire-Atlantique.
Ik woon in de caravan die ik gekregen heb van een vrijwilliger bij Emmaüs in Frankrijk; met een lening van Emmaüs heb ik een autootje kunnen kopen om die caravan te trekken.

Deze website ben ik begonnen om verslag te doen van mijn pelgrimage en de voorbereidingen; ik zag geen reden om te stoppen met deze website toen mijn tocht er op zat.
De meeste ‘statische’ pagina’s van deze site hebben te maken met mijn tocht; het blog loopt van het begin van mijn voorbereidingen (18-7-2013), via het begin (5-5-2014) en het einde (8-10-2014) van mijn tocht, tot nu.

Er zijn tientallen redenen waarom ik deze reis ben gaan maken, maar de belangrijkste zijn: mensen ontmoeten, avonturen beleven, nadenken over verleden, heden en toekomst, en mezelf nog beter leren kennen. De belangrijkste reden om na mijn tocht niet terug te keren naar Nederland, is dat ik erg genoten heb van mijn vrijheid onderweg, en ik bang was dat ik daarvan weer teveel zou moeten opgeven als ik terug zou keren.

Over mijzelf:
Ik ben eind 40. Als ik mezelf zou moeten beschrijven met een lijstje trefwoorden, zou ik uitkomen op iets als: intelligent, ontspannen, optimist, levensgenieter en ADD’er.
Tot aan mijn vertrek hoorden daar ook nog bij: freelance ICT’er en vrijwilliger in de geestelijke gezondheidszorg.
Sinds mijn vertrek mag ik daaraan toevoegen: pelgrim naar Santiago de Compostela (eens een pelgrim, altijd een pelgrim).
En sinds mijn aankomst horen daar ook nog bij: hospitalero/hospitalier, zwerver/dakloze, en compagnon. (In tegenstelling tot wat verwende, westerse lezers zouden kunnen denken, ben ik niet ongelukkig met die laatste titels; ik prijs me erg gelukkig dat ik de kans krijg zoveel mogelijk kanten van het leven te mogen zien. Van de andere kant ben ik, uiteraard, ook blij dat ik de kracht heb om niet in die situaties te blijven hangen.)

Een jaar of 25 geleden hoorde ik voor het eerst van Santiago de Compostela, en sindsdien wist ik dat ik op een gegeven moment deze reis zou gaan maken. Soms vertel ik mezelf dat ik het zelfs al veel eerder wist: als kind verslond ik al boeken als Alleen op de wereld, Pjotr en Kruistocht in spijkerbroek. Maar het kan natuurlijk heel goed zijn dat ik dat nu achteraf pas invul…
:yes:

Hoe dan ook: genoeg gebabbeld. Ik heb gelopen. Naar Fisterra. Vanuit Wateringen. Da’s een kilometer of 3.000. Een best end…
Ik heb steeds zo’n 20-30 kilometer per dag gelopen, en tot de Frans-Spaanse grens elke week 1 rustdag gehouden; In Spanje was het lastiger om rustdagen in te lassen.

Ik ben op 5 mei 2014 vertrokken uit Wateringen, en op 8 oktober 2014 gaf ik in Fisterra mijn schelp terug aan de zee.

Deze website vormt het verslag van Mijn Grote Avontuur, waar voorlopig nog geen einde aan lijkt te komen.
Dit verslag houd ik in de eerste plaats voor mezelf bij, zodat ik later, als ik oud en grijs ben, nog eens kan teruglezen over de heldendaden van mijn jonge(re) jaren. Maar uiteraard hoop ik hiermee ook achterblijvers en toekomstige lopers te kunnen vermaken en informeren, en misschien zelfs wel inspireren. Deze website is allereerst een weblog, en dat is voor mij het belangrijkste gedeelte. Maar ik heb – vooral tijdens mijn voorbereiding – natuurlijk ook de nodige praktische informatie verzameld, en het was niet meer dan logisch om die ook op deze site te zetten; handig voor mezelf om alles op 1 plek te verzamelen; wellicht ook handig voor toekomstige lopers als startpunt.

De route die ik gevolgd heb, kun je vinden op de pagina De route. Toen ik nog onderweg was, kon je op de pagina Meelopen? informatie vinden voor als je een stukje mee zou willen lopen. Op de pagina Sponsoring bedelde ik ongegeneerd om een aalmoes, en som ik op wat particulieren en bedrijven bijgedragen hebben. En op de contactpagina vind je links naar wat sociale media, en kun je je abonneren op mijn nieuwsbrief (die ik nu alleen nog zal versturen als ik nog zo’n tocht ga maken, of als het boek uitkomt dat ik probeer te schrijven).

Maar vind je dat allemaal niet nodig, kom hier dan in ieder geval af en toe nog eens even langs om te kijken hoe het met me gaat.

Veel plezier met lezen!

el Peregrino - logo

Pelgrims naar Santiago dragen
een Sint Jacobsschelp ter herkenning.
En waar de klompen voor staan, snapt iedereen…

 

P.s.:

Voordat je ’t vraagt:

 • Nee, ik vond De pelgrimstocht naar Santiago van Paulo Coelho geen goed boek.
 • Nee, ik vond The way van Emilio Estevez en met Martin Sheen geen goede film.
 • En nee, ik heb deze tocht niet op klompen gelopen.

6 comments to Over mij

 • Jolande

  Nee vond het boek en de film ook niets. Maar wandelen (een deel slechts) naar Santiago des te leuker en inspirerender! Veel succes en geluk op de camino.

 • Rob

  Hoi Jolande,

  Dank voor je gelukswensen. Ik neem ze mee voor onderweg. :good:
  Mag ik vragen hoe je me gevonden hebt?

  Groet,
  Rob

 • Jolande

  Via facebook een berichtje

 • Richard & Marijke

  Hallo Pelgrimmer,

  Jammer dat we je niet hebben uitgezwaaid, want we hebben te laat op je website gekeken. Een week of twee geleden hebben we je nog zien lopen op de Noordweg, maar konden helaas niet stoppen.
  Nu is het moment daar, veel succes onderweg en hopelijk een probleemloze voettocht.
  Je website zullen we met belangstelling volgen.
  Groetjes,
  Richard en Marijke :tent: :shell: :mail:

  • Rob

   Hoi Richard en Marijke.
   Dank voor de positieve gedachten. Ik kan ze goed gebruiken. :-)

   • Richard & Marijke

    Hoi Rob, het weer werkt niet erg mee! Erg wisselvallig, maar gelukkig weerhoudt dat je niet van missie.
    Groetjes