In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland (in het Westland) naar Fisterra in Spanje (ten westen van Santiago de Compostela).
Daarna besloot ik om niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven.
Sinds begin 2022 heb ik, na bijna 8 jaar zwerven in Noord-Spanje en heel Frankrijk, een huisje in de Loire-Atlantique in Frankrijk.
Ik volg momenteel een opleiding waarmee ik straks aan de slag kan in de hulpverlening.

Archief

De route

Sommige bezoekers van mijn site hebben gemeld dat de kaart hieronder niet werkt.
Ik heb deze kaart gemaakt in 2014, en de ontwikkeling van webbrowsers heeft in die tijd niet stilgestaan.
Aangezien mijn Camino inmiddels jaren achter me ligt, zal ik de kaart niet meer updaten voor ondersteuning van hedendaagse browsers.

Ik loop een andere route dan ik oorspronkelijk van plan was. Klik hier voor de oude route.

Hieronder zie je de route die ik nu loop.

Deze kaart werkt niet in oudere versies van Internet Explorer. Het beste advies dat ik kan geven als je de kaart niet ziet, is Internet Explorer in te wisselen voor Firefox; een alternatief is Internet Explorer bij te werken naar een meer recente versie.

Kaart wordt geladen…

elPeregrino.nl: | Afstand: km |

De keuzes die tot deze wijzigingen hebben geleid:

  • In eerste instantie leek het me heel stoer om door Parijs te lopen. Hoe dichter ik bij Parijs kwam, echter, hoe meer ik ging beseffen dat dat een stad is waarvoor je minstens een dag of 3 nodig hebt, en dat het grootste deel van die 3 dagen door voorsteden en industrie gaat. Ik ben daarom van Maubeuge naar Rocroi gelopen, om vandaar verder te gaan op de Via Campaniensis (Rocroi-Vézelay).
  • Ik dacht aanvankelijk van Vézelay naar Le-Puy te lopen, en daarvandaan richting Saint-Jean. Ik denk echter dat ik in Midden-Frankrijk meer groen en minder rotsen tegenkom, en daarom heb ik gekozen voor de Via Lemovicensis (Vézelay-Saint Jean).
  • Er zijn 2 varianten van de Via Lemovicensis: 1 via Bourges, en 1 via Nevers. Ik heb gekozen voor de weg via Bourges, vooral omdat Bourges een grotere stad is dan Nevers. Dat de weg via Bourges bovendien de historische route is, geeft er nog wat extra sjeu aan.

Tussen Perigueux en Sainte Foy bestaat ook een alternatieve route, dus daar zou ik nog een beetje kunnen afwijken van deze route.

Voor het stuk tussen Saint Jean en Irún heb ik nog geen GPS-track kunnen vinden. Ik neem aan dat dat zichzelf tegen die tijd wel oplost.