In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland (in het Westland) naar Fisterra in Spanje (ten westen van Santiago de Compostela).
Daarna besloot ik om niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven.
Sinds begin 2022 heb ik, na bijna 8 jaar zwerven in Noord-Spanje en heel Frankrijk, een huisje in de Loire-Atlantique in Frankrijk.
Ik volg momenteel een opleiding waarmee ik straks aan de slag kan in de hulpverlening.

Archief

Kost en inwoning

Een verloren dag

Als je ooit gaat liften in noord-Spanje, en iemand biedt aan je mee te nemen tot Bilbao: weiger beleefd; zeg maar dat ik het gezegd heb. Vandaag had ik minstens in Donostia (San Sebastian) willen zijn. In plaats daarvan ben ik heel de dag bezig geweest Bilbao uit te komen.

Welke kant ik niet op moest, wist ik: richting de tolweg. En dus vertrok ik vanmorgen om half negen richting de dichtstbijzijnde oprit naar de snelweg aan de andere kant van de daklozenopvang, een uurtje lopen. Dat bleek een erg slechte plek om te liften. Ten eerste was het zowel de oprit richting Donostia als richting Santander, dus (meer dan) de helft van de auto’s ging de verkeerde kant op. Ten tweede kwamen er sowieso al erg weinig auto’s langs. Ten derde was er weinig plaats voor auto’s om te stoppen, als iemand dat al gewild zou hebben. Maar ten vierde had iedereen zo’n haast dat niemand zelfs maar overwoog om te stoppen.

Na een uur gaf ik het op, en besloot naar de volgende oprit te lopen. Wat ook weer een uur duurde, en tot overmaat van ramp bleek het een viaduct en geen oprit; de GPS was wat onduidelijk.

Waardoor er niets anders overbleef dan weer anderhalf uur te lopen naar de volgende oprit; dit keer moest ik ook over een berg. Helaas bleek dit alleen de oprit richting Santander, en moest ik nog een half uur verder voor de oprit richting Donostia.

Na hier een uur gestaan te hebben, moest ik echt even de benen strekken, en dus liep ik even de nabijgelegen industriewijk in, en struikelde ik over een enorm Coca Cola distributiecentrum. Daar moesten ze toch vrachtauto’s hebben die ook buiten Bilbao reden?! En dus liep ik de portiersloge in, en legde mijn probleem voor. De portier dacht met me mee: ze reden niet naar Frankrijk, maar er stonden 3 vrachtwagens klaar om naar Donostia te rijden; hij ging aan het bellen. In een paar minuten was zijn meerdere ter plaatse, die me vroeg buiten het hek te wachten, me een blikje cola in handen drukte, en beloofde ook te gaan bellen. Binnen 5 minuten was hij terug: verzekeringstechnisch was het niet mogelijk; alleen de chauffeur was verzekerd, en geen passagiers. Hij kon me alleen maar aanraden om daar-en-daar bij het tankstation te gaan staan; daar kwam veel verkeer langs. Hoewel dat precies de plek was waar ik al een uur van mijn tijd verdaan had, besloot ik, bij gebrek aan een alternatief, toch maar terug te gaan.

Na weer een uur begon het donker te worden, en was ik bovendien verkleumd, en gaf ik het op. Ik besloot om richting de volgende oprit te lopen, daar een beschut plekje te zoeken voor de nacht, en morgen een nieuwe poging te wagen.

Onderweg zag ik in de verte een kerk, en tegen beter weten in besloot ik daar even langs te lopen. Het licht was uit, en de deur was dicht. Voor de zekerheid liep ik nog even om de kerk heen. Aan de achterkant bleek een deur open waaruit licht naar buiten scheen. En dus vroeg ik aan de vrouw in de deuropening ‘¿Podeís me ayudar, por favor?‘. De dame liet me direct binnen plaatsnemen, en verdween. Een minuut later stond de pastoor voor mijn neus: ‘Di me.‘. En dus legde ik hem in mijn beste Spaans uit dat ik een pelgrim op de terugweg was, dat ik nogal een klotedag had gehad (‘un dia con cojones‘, is dat goed? ;-)), dat ik een beetje verdwaald was, en dat ik geen slaapplaats had. Voor albergues moest ik in Bilbao zijn, vertelde hij me, hier was niets voor pelgrims (ik ben inmiddels in Galdakao, een voorstad van Bilbao). Dan zou ik wel op straat slapen, zei ik tegen hem, en wilde opstaan. Dat was nou ook weer niet nodig: ‘Si quieres, puedes dormir en nuestro local.‘. Wat ‘nuestro local‘ precies inhoudt, weet ik nog niet, want ik schrijf dit als ik zit te wachten tot ik om 9 uur terecht kan. Maar het is in ieder geval een dak boven mijn hoofd, en dat is goed, want het begint te regenen.

Update later:
Nuestro local‘ blijkt een ruimte in de kerk, zo te zien het klaslokaal voor de zondagschool. Toen ik om 9 uur wilde aanbellen, kwam de pastoor net aanlopen. Of ik het op kon brengen om nog even te wachten, dan kon hij nog even brood gaan halen, zodat hij me wat te eten kon aanbieden. Uiteraard kon ik daarop wachten.
Inmiddels is de deur van de kerk op slot, en heb ik een broodje paté, een broodje mortadella, een banaan en een kuipje yoghurt achter mijn kiezen. De pastoor bleef zich maar verontschuldigen dat het niet veel was, maar dat hij er op zo korte termijn niet meer van kon maken. Morgenochtend om half negen komt hij de deur weer van het slot doen, en dan neemt hij ontbijt mee.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <img src="" alt="" class="" width="" height="">

  

  

  

https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/shell.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/backpack.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/boot.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/hat.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tent.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_find.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beach_chair.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine_pairings.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beer.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/coffeecup.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/palm_tree.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_sound.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_phone.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/motorcyclist.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/car.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/schoolbus.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/plane.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tram.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_blue.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_green.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_red.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_yellow.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/caravan.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/camera.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ski.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cleaning_mob.png 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.