In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland (in het Westland) naar Fisterra in Spanje (ten westen van Santiago de Compostela).
Daarna besloot ik om niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven.
Sinds begin 2022 heb ik, na bijna 8 jaar zwerven in Noord-Spanje en heel Frankrijk, een huisje in de Loire-Atlantique in Frankrijk.
Ik volg momenteel een opleiding waarmee ik straks aan de slag kan in de hulpverlening.

Archief

Rust

Opdroogdag

Gisteravond na een pizza en een paar glaasjes wijn lekker vroeg in m’n slaapzak gekropen. Ik heb de gîte inderdaad heel de nacht voor mezelf gehad, dus ik heb lekker door kunnen slapen.

Als ik wakker word, heb ik pijn in mijn voeten omdat ik een hele dag met natte schoenen heb gelopen. Volgende keer dat het zo regent, moet ik eens proberen of het een oplossing is plastic zakjes over mijn sokken te dragen. Een doos grote diepvrieszakken heb ik al standaard in m’n rugzak; die gebruik ik om smartphone, portemonnee, paspoort, camera, shag, enzovoort te beschermen tegen de regen.

Mijn schoenen, kleren en hoed zijn ook nog (lang) niet droog. Ik besluit daarom vandaag weer een rustdag in te lassen. Behalve om mijn kleren en voeten te laten drogen, ga ik deze dag in ieder geval gebruiken om een gids aan te schaffen van de Via Campaniensis, zodat ik wat slaapadressen bij me heb. Verder wil ik eens een kritische blik werpen op mijn rugzak om te zien wat er achtergelaten of naar ‘huis’ gestuurd kan worden; er komen wel steeds zaken bij, maar er gaat niks uit, en inmiddels wordt de rugzak behoorlijk zwaar, wat er vooral op een zware dag als gisteren extra in hakt.

Tot slot wil ik eens gaan kijken wat een prepaid SIM-kaart hier kost. Niet om te bellen, maar vooral voor data, zodat ik mijn website af en toe eens kan bijwerken. Wifi lijkt hier toch wat dun gezaaid te zijn, en ik vind het wel leuk om het thuisfront (ja, lieve lezer, dat ben jij) een beetje op de hoogte te houden.

En ik hoop dat er vandaag ook nog andere pelgrims arriveren. Ik zie in het gastenboek dat hier bijna dagelijks pelgrims elkaar ontmoeten, en ik heb na een maand lopen nog geen andere pelgrim gezien.

Update rond lunchtijd:

Wat een contrast met Nederland: er is hier geen telefoonwinkel te bekennen. In Nederland zijn er zoveel dat ik weleens wens dat ze allemaal failliet gaan, maar hier heb ik er na een rondje door de stad nog steeds 0 gezien. De eerstvolgende echte stad die ik tegenkom, is Reims; ik hoop dat er daar wel 1 is.

Verder ben ik even langsgegaan bij l’Office de Tourisme om een nachtje bij te betalen; uiteraard ben ik vergeten om gelijk een gids te kopen voor de route…
Straks ga ik lunchen bij een hotel dat wifi zou moeten hebben, zodat ik de website weer eens kan bijwerken. Ik heb geen idee wanneer ik weer toegang heb tot internet, dus ik weet ook niet wanneer ik weer bij m’n website kan.

Rocroi is trouwens een prachtig oud vestingstadje. Wie zich interesseert voor geschiedenis moet hier zeker eens gaan kijken als-ie in het noorden van Frankrijk of het zuiden van België is.

7 reacties aanOpdroogdag

 • Geen mooie foto’s gemaakte van Rocroi?
  Reims is een grote stad maar nog wel ruim 100 kilometer lopen ben ik bang vanaf Rocroi.
  Anyway ik blijf je volgen pelgrim.

  Marijn

  • Rob

   Hoi Marijn,

   Een spelfout maken in je eigen naam is wel heel erg… ;-)

   Reims is inderdaad nog wel een eind (in mijn nieuwsbrief heb ik 400 kilometer gezegd, maar toen was ik in de war met een andere stad…). Ik zie wel hoever ik kom, en voor geval van nood heb ik duct tape bij me, daarmee kun je alles repareren. :-)

 • Is geen speelvout oeps maar mijn nieuwe naam denk ik weet het alleen zelf nog niet :yahoo: :yahoo:

 • Monique

  Rob,bonjour

  Tu n’as pas beaucoup de chance avec le temps et Elian est content que le poncho qu’il t’a donné t’est venu à point.
  As-tu bien reçu la photo qu’Elian t’a envoyée. Ton épisode avec les pas du sanglier à bien fait rire Elian lui qui avait été en face à face avec cette bête. On annonce du meilleur temps pour les jours prochains .On te souhaite de bons jours. Monique et Elian de Feluy :bye:

  • Rob

   Bonsoir Monique,
   On ne peut pas s’attendre à le soleil chaque jour, quand on va marcher 6 mois…
   J’ai bien reçu la photo, merci.

 • PenH

  Hallo Rob.
  Ja wat kan het weer verschillen in 2006 waren wij ook in Rocroy.En hadden in dat jaar bijna geen regenkleding nodig.
  Maar daar heb jij nu niets aan. Maar probeer anders is een vuilniszak in je rugzak en dan je spullen erin stoppen.
  Werkt goed .en ook nog een voor je schoenen,als ze nat zijn s,avonds vol met kranten stoppen en eventueel vervangen als ze nat zijn. zijn ze de volgende morgen weer droog genoeg om weer met te lopen.En als je dezelfde route loopt als wij toen is het naar het centrum van Reims 103 k.m.
  Kop op he na regen komt zonneschijn. Buen Camino Groet Piet en Henny

  • Rob

   Hoi Piet en Henny,
   Een tip die ik van Jeroen kreeg voor ik vertrok: stop alles in verschillende kleuren plastic tassen, zodat je aan de kleur van de tas kunt zien wat er in zit. Zo heb ik een schone-was-zak (Jumbo), eventueel een vuile-was-zak of een natte-was-zak (Delhaize), een slaapzak-zak (Aldi), een slaapmat-en-lakenzak-zak (MCD), een technologie-zak (Albert Heijn), en een oplapzak (Bever). O, en nog een droge-sokken-tasje; da’s een tip van mij: een plastic tasje met 1 of 2 paar droge sokken bovenin je rugzak.
   Naar kranten ben ik inderdaad op zoek geweest. Ik wilde er toen geen geld aan uitgeven, maar uiteindelijk had dat best een investering van 2 euro waard geweest.
   Reims heb ik inmiddels bereikt. Niet helemaal droog, maar op een voettocht van 6 maanden mag je nou eenmaal niet elke dag zon verwachten.

   Grappig trouwens hoe jullie het hebben over ‘Rocroy’ en ik over ‘Rocroi’. Ze lijken het zelf ook niet goed te weten: op de ene officiële publicatie staat het één, en op de andere het ander… :-)

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <img src="" alt="" class="" width="" height="">

  

  

  

https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/shell.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/backpack.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/boot.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/hat.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tent.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_find.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beach_chair.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine_pairings.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beer.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/coffeecup.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/palm_tree.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_sound.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_phone.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/motorcyclist.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/car.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/schoolbus.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/plane.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tram.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_blue.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_green.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_red.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_yellow.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/caravan.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/camera.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ski.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cleaning_mob.png 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.