In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland (in het Westland) naar Fisterra in Spanje (ten westen van Santiago de Compostela).
Daarna besloot ik om niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven.
Sinds begin 2022 heb ik, na bijna 8 jaar zwerven in Noord-Spanje en heel Frankrijk, een huisje in de Loire-Atlantique in Frankrijk.
Ik volg momenteel een opleiding waarmee ik straks aan de slag kan in de hulpverlening.

Archief

Camino de Santiago

En weg is hij weer

Villapañada Salas Bodenaya

Vanmorgen vroeg Edu(ardo) of ik zin had om samen op te lopen. Dat leek me wel interessant.
Eduardo dacht van de week bij het opstaan dat hij wel zin had in een avontuur, heeft zijn schoenen aangetrokken, en is gaan lopen. Hij heeft geen rugzak, geen bagage, en draagt een spijkerbroek, een spijkerjas, en schoenen die er in de stad vast heel goed uitzien. Ook heeft hij geen credencial (stempelkaart).

De weg ging vandaag over rotsachtige bospaadjes die klimmen en dalen. Het is wonderlijk om te zien hoe Eduardo 20 kilometer met me meeloopt zonder te klagen. Omdat ik een rugzak heb en hij niet, mag ik het tempo aangeven, maar op zijn schoenen moet dat niet makkelijk geweest zijn, want ik heb immers al 2.500 kilometer training gehad.
Doordat Eduardo bereid is om te praten als SBS6 (korte zinnen, geen woorden van meer dan 3 lettergrepen, enzovoort), en ik praat in trefwoorden, komen we tot aardige gesprekken (Eduardo spreekt geen woord Engels).

Na 20 kilometer bereiken we aan het begin van de middag Salas. Eduardo is inmiddels tot de conclusie gekomen dat hij het zichzelf zonder credencial wel erg moeilijk maakt; hij wil daarom graag vandaag met de bus terug naar Oviedo om daar bij de kathedraal een credencial aan te schaffen. Als we Salas in lopen, zien we een bushalte. Eduardo vraagt mij te wachten, terwijl hij gaat kijken hoe laat de bus naar Oviedo gaat. Ik doe mijn rugzak af en ga op een bankje zitten. Na een minuut of 10 ga ik eens kijken waar hij blijft; hij blijkt verdwenen.

Ik ga in Salas bij de albergue langs om te vragen of ik daar mijn tent op kan zetten. Dat kan niet. Ik besluit daarom door te lopen naar de volgende albergue; die ligt in meer landelijk gebied, dus daar is de kans allicht groter. In de albergue in Bodenaya beland ik in een soort warm bad. De albergue wordt gerund door een particulier, Alejandro. Hij is zelf een enthousiast camino-loper (‘s winters), en doet zijn best om van de albergue een echt ‘thuis’ te maken voor pelgrims (‘s zomers). Dat betekent dat hij ‘s avonds kookt, onder het eten met de hele groep afspreekt hoe laat we opstaan, ‘s morgens de pelgrims met muziek wekt, en dan het ontbijt klaar heeft staan. En dat alles op basis van donativo (‘geef wat je wilt of kunt geven’). Ik denk niet dat ik hier morgen weg kan gaan zonder iets te geven…
Ik slaap vannacht weer niet in mijn tent.

Eindpunt (overnachting)
NaamAlbergue de Alejandro
PlaatsBodenaya
Prijs per nachtDonativo.
DoucheBij de prijs inbegrepen.
WifiBij de prijs inbegrepen.
EtenBij de prijs inbegrepen.

2 reacties aanEn weg is hij weer

  • peter verheijdt

    gezellige mensen die Spanjaarden. Geniet er van. Lukt het Spaans spreken een beetje of is het “handen en voeten werk”. :good: :beer:
    groeten
    Peet

    • Rob

      Als Spanjaarden met een groep zijn, zijn ze niet te volgen. Maar waarschijnlijk geldt voor Nederlanders hetzelfde voor iemand die maar matig Nederlands spreekt.
      Maar als de Spanjaard in kwestie bereid is SBS6-taal te spreken (korte zinnen en geen woorden met meer dan 3 lettergrepen) kan ik het aardig volgen. En vaak kan ik dan antwoord geven door in trefwoorden te praten (‘Vanavond. Eten. Waar?‘).

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <img src="" alt="" class="" width="" height="">

  

  

  

https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/shell.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/backpack.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/boot.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/hat.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tent.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_find.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beach_chair.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine_pairings.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beer.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/coffeecup.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/palm_tree.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_sound.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_phone.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/motorcyclist.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/car.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/schoolbus.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/plane.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tram.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_blue.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_green.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_red.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_yellow.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/caravan.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/camera.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ski.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cleaning_mob.png 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.