In 2014 liep ik van Wateringen in Nederland (in het Westland) naar Fisterra in Spanje (ten westen van Santiago de Compostela).
Daarna besloot ik om niet terug te keren naar Nederland, maar verder te zwerven.
Sinds begin 2022 heb ik, na bijna 8 jaar zwerven in Noord-Spanje en heel Frankrijk, een huisje in de Loire-Atlantique in Frankrijk.
Ik volg momenteel een opleiding waarmee ik straks aan de slag kan in de hulpverlening.

Archief

Algemeen

Iedereen weer gezien

Ik heb genoten van mijn weekje Nederland!

Leuk om iedereen weer te zien.
Leuk ook dat veel van julie van plan zijn om in Frankrijk langs te komen. Nu ik weer een vast eigen plekje heb, gaat het me ook goed doen om weer eens visite te kunnen ontvangen; dat is inmiddels zo’n 8 jaar geleden… De barbecue staat klaar!

Ook erg blij met het gereedschap dat ik gekregen heb! Ik ga proberen er mooie dingen mee te maken.

De terugreis is helaas niet helemaal vlekkeloos verlopen. Op een uur van mijn huis, tegen 23h, begaf de auto het. Ik zat plotseling helemaal zonder verlichting (op de snelweg, tussen andere auto’s), en nadat ik ‘m hortend en stotend van de weg af had gekregen, stopte ook de motor. De plek waar ik stond was gevaarlijk, dus ik heb een sleper moeten bellen om me naar een garage te brengen. Aangezien ik geen taxi-budget heb (het zou zo’n 250€ geweest zijn), heb ik de nacht doorgebracht in een wachtkamertje van de garage; ik heb gelukkig altijd een deken in mijn auto. Op zaterdagochtend ben ik liftend huiswaarts vertrokken, en ondanks de hele Covid-situatie is dat gelukkig toch nog vrij vlot verlopen.
Uiteindelijk is de alternator vervangen (het apparaat dat de accu oplaadt), en afgelopen vrijdag ben ik de auto wezen ophalen, tegen inlevering van een rib uit mijn lijf. De garage waarschuwde bovendien dat de achterbanden zeer binnenkort vervangen zullen moeten worden.
Maar dit zou ongetwijfeld ook gebeurd zijn als ik niet naar Nederland was gegaan, dus ik laat het geen schaduw werpen over een verder meer dan geslaagde reis. Ik ben allang blij dat het relatief dicht bij huis is gebeurd, en niet in Nederland of België.

Weer thuis ben ik afgelopen week ook verder gegaan met integreren in mijn nieuwe dorp, door me als vrijwilliger aan te melden bij 2 organisaties. De ene is een dienst die mensen begeleidt en transporteert die zelf geen vervoer hebben, en bijvoorbeeld naar een dokter, een rijschool of op familiebezoek moeten in een van de omliggende dorpen of in Rennes. En de andere is de bibliotheek.
De beste manier om een plekje te veroveren in een klein dorpje als Conquereuil, is mee te doen. Er is hier heel weinig, dus heel veel is afhankelijk van vrijwilligers. Bovendien heb ik zelf in de afgelopen jaren ook regelmatig hulp nodig gehad, dus het is niet meer dan logisch om ook wat van mijn tijd te besteden aan het helpen van anderen, nu ik er zelf wat beter bij zit. En het is gewoon ook een erg lekker gevoel, om mensen te kunnen helpen; in Nederland was ik vrijwilliger bij GGZ Rivierduinen, en ik verlang er al een tijdje naar me weer een beetje te kunnen inzetten voor anderen.

En ik ben begonnen met de tuin om te spitten, want als ik serieus aan de gang wil met de moestuin, moeten binnenkort de eerste dingen de grond in.

Moestuintje

Vijf bij drie meter, om te beginnen.

Volgens de tekening die ik ter voorbereiding gemaakt heb, ga ik voorlopig voor courgette, ui, wortel, prei, sla, tomaat en paprika. Eigenlijk wilde ik ook nog boontjes, komkommer en meloen, maar die willen klimmen, en vanwege dat gedoe met de auto is er even geen budget meer voor klimrekken; dat zal dus tot volgend jaar moeten wachten. Ik hoop wel nog ergens wat hout vandaan te kunnen halen om een bak te maken voor wat kruiden (tijm, munt, etc.).

15 reacties aanIedereen weer gezien

 • Erik

  De dynamo was dus kapot gegaan.

  [2 aanvullende berichten verwijderd, compleet met links naar websites die moeten bewijzen hoe fout het woord alternator is – RL]

  • Rob

   Dynamo, alternator (alternateur volgens de Franse factuur), het is voor mij allemaal hetzelfde.

   De strekking van dit verhaaltje was dat ik het naar mijn zin heb gehad in Nederland, ondanks pech op de terugweg, en dat ik nu weer bezig ben me verder te installeren in mijn nieuwe huis en dorp in Frankrijk.

   Dit is mijn persoonlijke blog, met anekdotes uit mijn leven voor mijn vrienden en kennissen in Nederland. Ik garandeer je dat niemand naar mijn blog komt om over de techniek van auto’s te leren.

 • Elisabeth

  Ha Rob,
  Leuk dat je er was en natuurlijk veel succes met- en in je huisje en natuurlijk ook de tuin!
  Hartelijke groet,
  Elisabeth

 • Hanny

  Hoi Rob,
  Het was ook leuk om jou na al die jaren weer te zien. En je weet nu, in de auto slapen in NL is niet nodig, je bent hier dag en nacht welkom. Mijn plan is om dit najaar een rondje Frankrijk te doen en dus ook bij jou langs te komen, we hebben dan best wat ruimte om evt dingen voor je mee te nemen dus maak een lijstje met wat je nodig hebt dan kunnen we gaan verzamelen.
  Voor nu heel veel plezier in jouw huisje en tuin, we houden contact.
  Henk en Hanny
  Ps: we kijken wel even wat Covid gaat doen.

  • Rob

   Hai Hanny en Henk,

   Ik vond het heel leuk om jullie weer te zien, en ik hoop dat het de volgende keer wat langer mag duren.
   Zoals gezegd: de camper kan hier voor de deur staan, met water en electriciteit vanuit het huis. Dat mag in Frankrijk 3 maanden, dus maak je daarover geen zorgen.
   Grappig dat je begint over spullen voor me meenemen, want ik mail net een half uurtje geleden aan Jeroen dat ik zal proberen de spullen die ik vergeten was voor hem mee te nemen, mee te geven aan mensen die in Frankrijk langskomen. Dus als je zin hebt in een ritje naar Vlaardingen nadat je in Frankrijk bent geweest, heb ik in ieder geval een doos boeken voor je.

   We houden contact, en de barbecue staat klaar.

   Rob

   P.s.:
   Ik heb met Covid afgesproken dat het nu wel lang genoeg geduurd heeft.
   Covid trekt zich terug, en wij gaan allemaal weer van het leven genieten. :-)

 • Hanny

  Vlaardingen is dichtbij dus die doos boeken geen probleem. Wil jij eens kijken naar een b&b of hotelletje bij jou in de buurt waar wij 2 of 3 nachten kunnen verblijven voor een redelijk bedrag, mag ook een vakantiehuisje met alleen logies zijn. Kans is dan dat we eerder komen dan tot nu toe gepland (zo ergens eind mei begin juni).

  • Rob

   Hai Hanny,

   Ik zit nu even in zelf-isolatie ivm met Covid-besmetting. Maar zodra ik weer naar buiten mag, zal ik eens op het gemeentehuis gaan vragen, en bij het toeristenburo in de grotere plaats hier in de buurt.
   Ik houd jullie op de hoogte.

   Groeten!

   Rob

   • Hanny

    Hoe is het nu met jou en Covid, heb je er veel last van gehad of misschien nog last van. Ik weet uit ervaring dat het, zelfs als je niet naar het ziekenhuis hoefde, na een jaar nog problemen kan geven in de vorm van behoorlijk minder uithoudingsvermogen en extreme vermoeidheid.

    Ons campertje komt niet zonder kosten door de APK, en ondanks het feit dat het ook met ons financieel een stuk beter gaat dan de afgelopen 10 jaar, gaat dit bedrag nu even onze knip te boven en moeten we even doorsparen in het potje camper. We gaan nu dus vakantie houden door van “zimmerfrei” naar “zimmerfrei” te rijden. Ik heb tijdens vakanties een hekel aan snelwegen we komen dus binnen door, er zijn twee ‘verplichte’ stops in Frankrijk dat is in de regio Metz en bij jou in Conquereuil, voor de volgorde ga ik kijken in welke regio er wanneer wat te doen/zien is om daarna zo dicht mogelijk bij de adressen een kamer/b&b/hotel etc te vinden. Tussen de bestemmingen in zoeken we iets als we het rijden zat zijn of de omgeving erg mooi is. We hebben twee weken de tijd en snelweg mag op weg naar de eerste stop en vanaf de laatste stop eventueel wel.
    Henk is volgens mij nog nooit in Frankrijk geweest en ik maar één keer zo’n 53 jaar geleden het gaat dus best een avontuur worden zeker omdat we geen van beide Frans spreken.

    Hier gaat alles gewoon zijn gangetje, zijn nu lekker met de tuin bezig daar gaan volgende week de eerste plantjes in.

    Mis weer een flinke update in het blog, hoop dus dat je weer snel een stukje gaat schrijven.

    Groetjes Henk en Hanny

    • Rob

     Hai Hanny en Henk,

     Ja, het is inderdaad eigenlijk wel weer tijd voor een update van mijn blog. Maar mijn hoofd staat er niet echt naar.

     Ik ben nogal genaaid door de sociale dienst. Of laat ik zeggen “ik VOEL ME nogal genaaid”, want de sociaal werkster is nog aan het uitzoeken of de sociale dienst al dan niet de regels gevolgd heeft. Hoe dan ook, het gevolg is dat de uitkering die me moest helpen om me als auteur te vestigen zo’n beetje is gehalveerd, en mijn huursubsidie helemaal is beëindigd. En dat alles van het ene op het andere moment, en zonder enig bericht. Dus ik zit momenteel nogal in de problemen, en ik weet nog niet of ik hier over een maand nog woon.
     Ik ben dus hard bezig om te proberen alle touwtjes in handen te houden, en ook met werk zoeken. Vandaar dat het blog er even bij in schiet.
     Ik heb in ieder geval besloten te stoppen met proberen me te vestigen als auteur; dat neemt me teveel stress met zich mee.

     Ik ben overigens wel al langsgegaan bij het toeristenburo om voor jullie de prijzen op te vragen van campings en bed&breakfasts. Maar die slimmerikken hebben net nu besloten om te verhuizen, en eerst nog het nieuwe pand te verbouwen. Twee jaar lang hebben ze niets te doen gehad omdat het toerisme op z’n kont lag, en nu het toerisme weer op gang moet komen, besluiten ze eerst nog even tot een dergelijke operatie. En tijdens de verbouwing en verhuizing is het oude toeristenburo al gesloten. Dat is ook Frankrijk: organiseren kunnen ze echt niet. Maar goed, als het goed is gaat het nieuwe toeristenburo aan het einde van de maand open, dus dan ga ik er weer even langs.

     Ik hoop binnenkort weer een gezelligen update te kunnen schrijven.

     Groeten!

     Rob

     P.s.:
     Een tip voor je reis naar Frankrijk.
     Begin ieder gesprek (winkel, tankstation, de weg vragen, …) altijd met “Bonjour”. Fransen zijn erg trots op hun land en hun cultuur; het geeft niets als je de taal niet spreekt, als je maar aangeeft dat je in ieder geval een poging doet. Als je ze in hun eigen taal groet, dan kun je verder met handen en voeten aangeven dat je de taal niet spreekt, en dat je graag een brood wilt kopen; ze zullen je dan over het algemeen met alle plezier proberen te helpen. Maar als je direct in het Engels of een andere taal begint, negeer je hun taal en hun cultuur, en zullen ze veel minder welwillend zijn.

     • Hanny

      Whats in a name, zeg ik altijd als het bij ons weer eens tegen zit, maar bij jou blijft het nog vaker op en neer gaan dan hier. Ik hoop dat de sociaalwerkster snel met nieuws komt en dan liefst met goed nieuws. Blijf sterk, we denken aan en duimen voor je.

 • Hey Rob,

  Kan voor de groente die willen klimmen ook gewoon takken gebruiken of bamboe stokken.
  Daarnaast ben je zelf handig dus kan je zelf ook wel iets in elkaar zetten van afval hout
  Snijbonen willen klimmen maar sperziebonen niet dus die kan je nog overwegen.

  • Rob

   Hé Martijn.

   Ja, daar heb je natuurlijk eigenlijk wel allemaal gelijk in. Maar wat het ook een beetje is, is dat ik voor het eerst in mijn leven een tuin heb. En met een moestuin van 15 vierkante meter – met courgettes, uien, wortels, prei, sla, tomaten en paprika – plus de diverse struiken, en iedere paar weken grasmaaien, vind ik het voor een eerste jaar ook wel een beetje goed zo. Zo kan ik relatief rustig leren hoe het allemaal werkt, en in het ritme komen. En als het dan volgend jaar allemaal wat meer vanzelf gaat, kan ik er weer een paar gewassen bij nemen.

   Hoe is het verder?

   Groeten!

   Rob

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <img src="" alt="" class="" width="" height="">

  

  

  

https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/shell.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/backpack.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/boot.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/hat.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tent.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_find.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beach_chair.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine_pairings.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wine.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/beer.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/coffeecup.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/palm_tree.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_sound.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/icon_phone.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/motorcyclist.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/car.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/schoolbus.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/plane.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tram.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_blue.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_green.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_red.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pin_yellow.png 
https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/caravan.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/camera.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ski.png  https://www.elperegrino.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cleaning_mob.png 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.